BORXHI I RMV kalon 6.5 miljard euro. “Shtri këmbët sa ke jorganin” mos valle i kemi kembet me te gjata apo jorganin.

Maqedonia e Veriut është në kategorinë e vendeve me qasje në tregjet e kapitalit dhe sipas vendeve të FMN-së që hyjnë në këtë kategori nuk rekomandohet të kalojnë pragun e 50 përqind të borxhit publik ndaj PBB dhe 10 përqind të PBB-së në nevojat bruto të financimit të borxhit. Këto standarde ose rekomandime për borxhin publik dhe të përcaktuara për vendin janë më shumë se të larta. Në tremujorin e tretë të këtij viti, borxhi publik i vendit arriti në rreth 6.5 miliardë euro. Por njoftimet janë se huamarrja nuk do të ndalet këtu, dhe në periudhën në vijim janë njoftuar huazime shtesë, dhe emetimi i një eurobondi të ri.

Me fjalen e vjeter popullore SHTRI KËMBËT SA E KE JORGANIN kuptojmë që balanci ndermjet shpenzimeve dhe të ardhurave ka qenë është dhe do të jetë primar duke filluar nga ekonomia e një familje, qyteti apo shteti. Me te dhenat e fundit e shohim se ky balanc është duke dal jasht kontrolli andaj edhe pyetja që duhet tja bejmë vetes por edhe drejtuesve të institucioneve perkatese është mos vall i kemi këmbët me te gjata apo jorgan me te gjat .

Aktualisht, situata tregon se kufiri është kapërcyer seriozisht në bazë të të dy kritereve, përkatësisht borxhit publik prej 61% në terma të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) dhe 16% të nevojave bruto për financimin e borxhit. Të dhënat zyrtare tregojnë se këtë vit borxhi publik është rritur me 11 pikë përqindje shtesë të Prodhimit të Brendshëm Bruto. Ekspertët besojnë se sipas kornizës dhe planeve fiskale, ky kufi do të vazhdojë të lëvizë lart. Pritjet e Qendrës për Analizë Ekonomike tregojnë se borxhi publik do të thellohet edhe më shumë.

“Tema e qëndrueshmërisë së borxhit publik në Maqedoni më shumë se dy vjet më parë u analizua plotësisht nga CEA dhe madje edhe atëherë ne theksuam nevojën për të stabilizuar borxhin publik, i cili dy vjet më parë ishte” vetëm “49% e PBB-së. Presion më i madh pritet nga rritja e nevojave të financimit bruto, në mënyrë që të sigurohen fonde për: financimin e deficitit, shlyerjen e interesit të borxhit ekzistues, por edhe borxhin kryesor nga eurobonot që duhen në periudhën e ardhshme, me qëllim gjetjen e burimeve dhe përgjigjen. për këto nevoja. Eurobondet maturohen me dinamikë të shpeshtë në periudhën tjetër, këtë vit 178 milion EUR, 2021 tjetër – 500 milion EUR, në 2023 – 450 milion EUR, në 2025 500 milion EUR, në 2026 700 milion EUR, dhe deficiti primar këtë 2020 pritet të jetë mbi 7%. Harta e alarmit veçanërisht ndizet e kuqe në këtë pikë referimi,

Kur u pyetën se si do të stabilizohej situata me borxhin publik, ekspertët thonë se së pari duhet të kërkohet një zgjidhje për të njëjtën zgjidhje të re, në mënyrë që hendeku të mos rritet. Llogaritjet e tyre për politikat fiskale janë se pa goditje shtesë në radhë të parë është e nevojshme të stabilizohet borxhi. Nëse autoritetet synojnë të punojnë në uljen e borxhit publik, do të duhet të projektohen buxhete me deficite shumë të ulëta. CEA shton se dinamikat afatgjata janë veçanërisht të ndjeshme ndaj supozimeve të normës së interesit dhe ritmeve të supozuara të rritjes ekonomike, kështu që një normë më e ulët se sa pritej e rritjes ose ndryshimi i normës reale të interesit mund të ndikojë ndjeshëm në dinamikën e borxhit dhe në bilancin primar të stabilizimit. e borxhit.

“Si ilustrim, në një skenar ku supozimet janë një nivel mesatar dhjetë-vjeçar i rritjes ekonomike prej 2.6%, inflacion 1.3%, dhe bilancit primar -2%, borxhi publik në një periudhë afatmesme mund të pritet të arrijë 68% të PBB-së. Prandaj, rekomandohet fuqimisht që ne të vendosim politikat buxhetore dhe borxhin publik në një rrugë më të qëndrueshme, Maqedonia duhet të konsolidojë shpenzimet buxhetore dhe të rrisë efikasitetin e shpenzimeve publike. Një vëllim i tillë i borxhit publik në kushtet e hapësirës fiskale të përdorur kërkon rregullimin e të ardhurave dhe anës së shpenzimeve me politikat e kombinuara. Përfshirë rregullimet në të gjitha shpenzimet diskrecionale dhe të detyrueshme, si dhe transferet, subvencionet, shpenzimet shoqërore, ndihmën shtetërore, të cilat kontribuojnë ndjeshëm në ngarkesën e tepërt dhe në rritje të shpejtë të borxhit përmes rritjes së deficiteve për tu shënjestruar më mirë,

Vetëm këtë vit, Maqedonia i detyrohej 1 miliard e 500 milion euro. Por emetimi i eurobonove dhe kredive që shteti merr nga institucionet financiare vendase dhe ndërkombëtare nuk janë të mjaftueshme për të kapërcyer krizën. Për vitin e ardhshëm, qeveria njoftoi huazimin e ri dhe emetimin e një eurobondi të ri.

Globalisht, Fondi Monetar Ndërkombëtar raporton se borxhi i përgjithshëm i vendeve të zhvilluara në tremujorin e tretë të këtij viti do të rritet me gati 450 përqind të PBB-së. Vitin e kaluar, borxhi ishte në nivelin e 380 përqind. Monetaristët presin që borxhi global të rritet me 277 trilionë dollarë deri në fund të vitit 2020. E gjithë kjo rritje e borxhit është rezultat i shpenzimeve nga qeveritë dhe ndërmarrjet në luftën kundër pandemisë.

Related posts

Kur është koha të nisësh biznesin tënd?

admin

Shpërthimi i Coronavirus mund të ndryshojë mënyrën si punoni, ja si të përgatisni kompaninë tuaj

admin

Si të zgjidhni shqetësimet e ekipit tuaj në këtë kohë pandemie

admin

Si ta ruani shëndetin në punë?

admin

Çfarë e vret inteligjencën?

admin

Këto 4 aftësi ndihmuan Martin Luther King Jr. të shndërrohet në një udhëheqës revolucionar

admin