Këshilla e Steve Jobs për këtë kohë: Mos u mposhtni nga fatkeqësitë dhe humbjet

“Nëse doni fatkeqësi, e keni marrë atë. Bizneset janë mbyllur, si përkohësisht dhe përgjithmonë. Punonjësit e pushuar, përkohësisht dhe përgjithmonë. Llogaritë e investimeve dhe pensioneve kanë humbur një vlerë të konsiderueshme”, tha Jobs.

Sa për të ardhmen? Në rastin më të mirë, është e pasigurt. E gjithë sa dimë është se disa gjëra kanë dhe do të vazhdojnë të ndryshojnë, disa prej tyre përgjithmonë.

Kjo mund të jetë ose jo një gjë e mirë. Ndaj diçka, të paktën të mund ta shikoni pas dhe ta kujtoni si një pikë kthese në jetën tuaj profesionale dhe personale, në varësi të asaj që bëni në ditët në vazhdim.

Siç ka thënë dikur Steve Jobs: “Të pushohesh nga Apple ishte gjëja më e mirë që mund të më kishte ndodhur ndonjëherë. Fama i të qenit i suksesshëm u zëvendësua nga butësia për të qenë përsëri fillestar. Kjo më bëri të hyja në një nga periudhat më krijuese të jetës sime”.

Sigurisht që Jobs nuk donte të pushohej nga puna. Por, ai nuk mund ta kontrollonte këtë. E vetmja gjë që ai mund të kontrollonte ishte përgjigjia e tij:

“Ne nuk mund të kontrollojmë koronavirusin, ne mund të kontrollojmë vetëm se si reagojmë. Ne nuk mund të kontrollojmë disa prej ndikimeve në jetën tonë të biznesit dhe personal, ne mund të kontrollojmë vetëm se si reagojmë. Ne nuk mund të kontrollojmë atë që bëjnë të tjerët në komunitetet tona, ne mund të kontrollojmë vetëm atë që bëjmë”.

Ne mund të kontrollojmë vetëm nëse bëjmë apo jo gjithçka që mundemi për ta shfrytëzuar atë sa më mirë.

Kjo është ajo që bëri Jobs: “Gjatë pesë viteve të ardhshme, unë themelova një kompani të quajtur NeXT, një kompani tjetër me emrin Pixar dhe u dashurova me një grua të mahnitshme dhe ajo u bë gruaja ime”.

“Efekti nga koronavirusi, si profesional ashtu edhe personal, do t’i detyrojë shumë prej nesh të bëjnë ndryshime. Shumicën e atyre ndryshimeve nuk do t’i duam. Disa do t’i urrejmë. Disa do të ndihen shkatërrues. Por, jeta është ajo çfarë ju bëni.

Ai pati komentuar largimin e tij nga Apple. “Jam shumë i sigurt se asnjë nga këto nuk do të kishte ndodhur nëse nuk do të isha larguar nga Apple. Ishte ilaç i tmerrshëm i shijshëm, por mendoj se pacientit i duhej. Ndonjëherë jeta ju godet në kokë me një tullë”.

Mos e humbni besimin!

Ju nuk mund të ecni duke parë përpara, mund të ecni vetëm duke parë mbrapa. Kështu që duhet të keni besim se këto do të ndikojnë disi në të ardhmen tuaj.

Ju duhet të keni besim në diçka, kanali juaj i informacionit, fati, jeta, në atë se çfarë është caktuar për ju. “Kjo qasje nuk më ka dështuar kurrë dhe i ka bërë të gjitha ndryshimet në jetën time”, ka thënë më parë  Jobs.

Nëse e gjeni veten në avantazh, merrni pak kohë për të analizuar se çfarë po ndodh. Merrni pak kohë për të parë zhgënjimin tuaj madje edhe zemërimin.

Pastaj vendosni të kontrolloni atë që mund të kontrolloni: Si i përgjigjeni. Ndihmoni njerëzit që mund t’i ndihmoni.

Të bësh gjënë e duhur, për veten dhe për të tjerët. Gjërat kurrë nuk do të rezultojnë më mire, aq më pak më të mira, përveç nëse bëni atë që mundeni për t’i bërë ato të funksionojnë në atë mënyrë.

Ndërsa askush nga ne nuk zgjodhi këtë moment, fati na cakton se çfarë duhet të zgjedhim që ta bëjmë.

Related posts

“Na u deshën 12 vjet për të ndërtuar Airbnb, dhe ne humbëm pothuajse gjithçka në gjashtë javë.”

admin

Si të bëhesh milioner përpara se të jesh 30 vjeç

admin

Qeveria zvicerane pret rënien më të madhe të PBB-së që nga 1975

admin

A do të jetë më e fortë Evropa pas pandemisë?

admin

Historiani i ekonomisë: Ndodhemi ende në fillim të krizës, ekonomia po i ngjason vitit 1930

admin

Dështimi është mësuesi juaj më i mirë

admin