Paraja në dorë është mbret në kohën e koronavirusit

Stafi Nathan Vardi Forbes

Mund të zbresë si një nga thirrjet më të këqija të tregut financiar ndonjëherë, ngjashëm me BusinessËeek duke deklaruar vdekjen e aksioneve në prag të një epoke të lulëzuar për aksionet.

Ray Dalio, miliarderi që themeloi firmën më të madhe të fondeve mbrojtëse të botës, pati një mesazh për miliarderët dhe CEO-të që u takuan në Forumin Ekonomik Botëror në Davos, Zvicër, në janar.

“Paraja në dorë është mbeturin” tha Ray Dalio. “Largohuni nga parat e gatshm. Ende kemi shumë para në dorë.” Dy muaj më vonë, paratë e gatshme janë bërë mbret në tregjet globale dhe ekonomi.

 Fondi i madh mbrojtës i Dalios, Bridgeëater Associates, ndërkohë, ka rënë me 20% në vitin 2020. Bizneset dhe investitorët kanë nxituar përdorimin  e parave  të gatshme pasi rastet e njohura të Covid-19 kaluan 140,000 te infektuar, Organizata Botërore e Shëndetësisë ka deklaruar se virusi tani është një pandemi globale.

Me rënien e tregjeve globale të aksioneve, investitorët kanë kërkuar sigurinë e parave të gatshme. Fondet e tregut të parave të SH.B.A-së pësuan hyrje të 87.6 miliardë dollarëve në shtatë ditët para të Mërkurës, sipas Lipper. Bank of America raportoi se javën e kaluar investitorët kerkuan gjithsej 136.9 miliardë dollarë në para.

Sistemi bankar amerikan hyri në pandeminë koronavirus në formë të fortë dhe është shumë më elastik sesa ishte gjatë krizës financiare. Rezerva Federale u zhvendos të Dielën për të mbrojtur më tej sistemin financiar duke filluar një program lehtësimi me vler prej 700 miliardë dollar.

Të enjten e kaluar, ndërsa aksionet po binin, rendimentet në Thesaret 30-vjeçare të SHBA po rriteshin dhe ari ra. Bitcoin, të cilin përkrahësit e saj e kanë reklamuar si një strehë të sigurt, u rrëzua. Paraja ishte aty ku donin të ishin investitorët nervozë. Nuk është vetëm ndonjë monedhë që është mbret. Dollarët amerikanë janë veçanërisht kërkesa pasi huamarrësit në të gjithë botën fillojnë të paguajnë për të marrë dollarë amerikanë.

Korporatat gjithashtu lëvizën për t’u siguruar që ata kishin para të mjaftueshme në dorë. Boeing, i cili tashmë merrej me tokëzimin e avionëve të tij 737 Max, u zhvendos javën e kaluar për të kapur një linjë kredie prej 13.8 miliardë dollarë që kishte siguruar rreth një muaj më parë. Kompanitë e tjera si Hilton, Ëynn Restorts dhe Seaëorld Entertainment, të cilat merren me një përkeqësim të shpejtë të biznesit të tyre në lidhje me Covid-19, gjithashtu tërhoqën në linjat e kreditit javën e kaluar. Ka pasur raporte që firmat e kapitalit privat po kërkojnë të shtyjnë kompanitë e tyre të portofolit të marrin në konsideratë gjithashtu përgjimin e linjave të tyre të kreditit.

Bankat e mëdha amerikane që po financojnë ato tërheqje krediti, si Citigroup, JPMorgan Chase dhe Ëells Fargo, të gjithë u transferuan të Dielën për të vendosur programe të riblerjes së aksioneve të tyre në pritje për të ruajtur paratë.

Shtetet gjithashtu u zhvendosën të përdorin fondet e ditës me shi (është një shumë e parave të rezervuara për t’u përdorur në kohën kur të ardhurat e rregullta zvogëlohen në mënyrë që operacionet tipike të vazhdojnë) për t’i ndihmuar ata të financojnë përpjekjet për t’u marrë me Covid-19. Shteti i Uashingtonit, për shembull, po tërheq 200 milion dollarë nga fondi i tij për ditë me shi, kryesisht për të mbështetur përpjekjet e shëndetit publik. 

Nxitimi për para të gatshme ka qenë mjaft intensiv për të përfshirë paratë fizike. Gjatë fundjavës Neë York Times raportoi se një degë e Bankës së Amerikës në Manhattan për një periudhë të shkurtër doli nga 100 dollarë faturat pasi klientët po tërhiqnin dhjetëra mijëra dollarë në të njëjtën kohë. Bloomberg Neës raportoi se një degë e bankës Chase në Hamptons kishte parashtruar një kërkesë për 30,000 dollarë në para që duhej të rishikonte në bazë të protokolleve të saj. 

Related posts

Ekonomia e Eurozonës bie për 10 për qind, shkaku i Coronavirusit

admin

Për suksesin nuk mësohet vetëm në libra…

admin

Thënie të bukura nga Zvicra

admin

Këto 4 aftësi ndihmuan Martin Luther King Jr. të shndërrohet në një udhëheqës revolucionar

admin

Mos kërkoni falje, e thotë shkenca

admin

Arti i të folurit para publikut, është si noti…

admin