Zviceranet protestojnë kundër pabarazisë gjinore

Gratë në të gjithë Zvicrën sot bënë zhurmë me tenxhere në një protestë duke kërkuar trajtim të barabartë dhe zhdukjen e dhunës në familje.

Vitin e kaluar, gjysmë milioni njerëz marshuan nëpër Zvicër për të nxjerrë në pah statusin e dobët të të drejtave të grave në vend. Këtë vit, e ashtuquajtura greva e grave duhej të përshtatet me kushtet e pandemisë koronavirus.

Mijëra të mbledhur në Gjenevë dhe qytete të tjera të Zvicrës bërtitën për një minutë në 15:24, kohë kur gratë teknikisht fillojnë të punojnë pa paga nëse merret parasysh hendeku i pagave midis grave dhe burrave.

Një minutë heshtjeje u mbajt edhe për gratë e vrara nga burrat dhe partnerët e tyre.

“Emocionuese për mua. Unë bërtas për veten time, por edhe për motrat dhe vëllezërit e mi. Unë bërtas për të gjithë fëmijët që kanë humbur nënën dhe babanë e tyre, si dhe për nënën e tyre që gjithashtu do të ulërinte nëse ajo do të ishte gjallë, “tha studentja 19-vjeçare Roxanne Errico, duke shtuar se nëna e saj u vra nga partneri i saj abuziv.

Rosa-Angela Gramoni, gjithashtu një banore e Gjenevës, tha se ajo po merr pjesë në grevat e grave që nga viti 1991.

“Unë mund të vdes në paqe tani. Brezi i ardhshëm është këtu për të marrë përsipër. Por për një kohë isha shumë e trishtuar. Mendova se kemi luftuar për shumë gjëra, por ne nuk e mbaruam punën dhe askush nuk mund ta bëjë atë,”tha Gramoni, e cila është në të shtatëdhjetat e saj.

Zviceranët kanë një cilësi të lartë të jetës, por mbeten prapa ekonomive të tjera të zhvilluara për sa i përket barazisë gjinore në vendin e punës dhe pagat.

Zviceranet fitojnë rreth një të pestën pagën më të ulët, një përmirësim mbi 30 vjet më parë kur ato fitonin një të tretën më pak, por më keq sesa në vitin 2000.

Related posts

Fauci: Rihapja e ekonomisë do të bëhet me faza

admin

Nis Muaji i Shenjtë i Ramazanit

admin

Guteresh kërkon nga Trump të mos ndërpritet financimi i OBSH-së

admin

Pak klientë pavarësisht hapjes së qendrave tregtare në Austri

admin

Zvicër, papunësia do të rritet edhe vitin e ardhshëm

admin

Masat kufizuese në Los Anxheles zgjaten deri në fund të korrikut

admin