23.6 përqind e kredive nga bankat janë për individë me paga nga 7,000 deri në 15,000 denarë

Deri në 66 përqind të kredive të aprovuara në bankat e vendit janë marrë nga persona me pagë nën mesataren, deri në maksimum 22,000 denarë, sipas analizës së Denar.mk.

Qytetarët me të ardhura më të ulëta janë klientët më të zakonshëm të bankave, ndërsa ata me të ardhura më shumë se 100,000 denarë kanë më pak të ngjarë të godasin sportelet e bankave.

Të dhënat e Bankës Qëndrore mbi ekspozimin e kredisë ndaj popullatës zbulojnë shifra të çuditshme. Kështu, statistikat tregojnë se 16 përqind e kredive të dhëna nga bankat janë për klient me pagë deri në 7,000 denarë, por ekspozimi i kredive të këtzre klientëve është më i ulët dhe është 4.3 përqind.

23.6 përqind ishin me të ardhura nga 7,000 deri në 15,000 denarë, dhe ekspozimi i tyre në kredi ishte 12 përqind. Të dhënat e Bankës Kombëtare tregojnë se 19.1 përqind kanë ende paga nga 15,000 deri në 22,000 denarë dhe ekspozimi i tyre i kredisë është 15.7 përqind. Dhe 7.4 përqind e qytetarëve me kredi nuk kanë të dhëna mbi pagat.

Të dhënat tregojnë se ndërsa rriten pagat, kështu rritet edhe përqindja e qytetarëve që janë klientë të bankave, por ekspozimi i tyre i kredisë është më i lartë për shkak të huave më të larta të dhëna nga bankat. Pra huamarrësit me pagë 22,000 deri në 25,000 pasi paga mesatare është 6.8 përqind e klientëve, me ekspozim kredie prej 7.9 përqind. Pagat nga 25,000 deri në 30,000 denarë janë 7.5 përqind, me ekspozim kredie prej 10.1 përqind.

Me rritjen e pagave, ashtu ndodh edhe ekspozimi i kredisë, kështu që klientët me pagë nga 30,000 deri në 50,000 denarë kanë 10.9 përqind të bankave, por ekspozimi i tyre i kredisë është më i larti, ose 21.2 përqind. Pas kësaj shume, ajo zbret pas 50,000 denarë. Kështu, vetëm 5.3 përqind e përdoruesve të kredisë bankare kanë të ardhura mujore nga 50,000 deri në 100,000 denarë, dhe ekspozimi i tyre i kredisë është 16 përqind. Dhe ata me mbi 100,000 denarë janë vetëm 3.4 përqind e huamarrësve me ekspozim kredie 12.4 përqind.

Të dhënat e Bankës Qëndrore tregojnë se familjet në vend, kan 2.7 miliardë euro kredi nga bankat vendase.

Related posts

Krizat, si kjo me pandeminë, nxjerrin në pah karakterin e liderit

admin

Jeff Bezos shiti 3,4 miliardë dollarë aksione të Amazon, pak para “kolapsit” nga coronavirusi

admin

Si të bëhesh milioner përpara se të jesh 30 vjeç

admin

Qeveria zvicerane pret rënien më të madhe të PBB-së që nga 1975

admin

Shpërthimi i Coronavirus mund të ndryshojë mënyrën si punoni, ja si të përgatisni kompaninë tuaj

admin

Këshilla e Steve Jobs për këtë kohë: Mos u mposhtni nga fatkeqësitë dhe humbjet

admin